Miksi ihmiset syövät eläimiä? Miksi sää tykkäät lihasta? No mutta syöthän sääkin makaroonia ja jauhelihaa. Niin mutta se onkin tehty jauhelihasta, eikä se ole lihaa.

1241682669_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kuvatun kaltainen keskustelu käydään keittiössämme muutaman kerran vuodessa. Siinä esiintyvät vuorosanat kuuluvat lapselle ja (yllätys-yllätys) minulle. Eikä tuossa varmasti mitään uutta taivaan alla ole, luulen että nykyisin monet aikuisetkin pitävät jauhelihaa ainoana eläinkunnan tuotteena jonka valmistus ateriaksi aloitetaan raaka-aineen vielä ollessa raakaa. Muistan kyllä itsekin ajan kun olin lapsi- joo ja pidin makaroonista ja jauhelihasta, siinä missä muistakin perussafkoiksi laskettavista, eli kaikista missä ei ollut herneitä tai porkkanaa seassa. Olin sen ajan mukaisesti ronkeli, muistan koulussa kun puolet luokastani pitivät minua idioottina kun en suostunut syömään valkokastiketta tai kasvisrisottoa, se ei vain uponnut. Joo, ja joskus 80-luvun lopussa tuli kouluruokailuunkin kebakot- ja ne oli herkkua! Jos nyt näkisin niiden raaka-aine listauksen niin en luultavasti niitä suuhuni pistäisi.

Mutta se mistä olin tällä kertaa (taas) paahtamassa on raaka-aine, ja se liha- tai eläinkunnan tuotteet yleensäkin. Missä kohtaa lähihistoriassa laadittiin se kaikkivoipainen direktiivi jolla 90% suomalaista julistettiin uusavuttomiksi imbesilleiksi? Kuka on saanut sen nerokkaan ajatuksen, että suomalaiset eivät enää voi käyttää keittiössä muuta kuin mikroa ja korkeintaan yhtä ruuan valmistusastiaa? Minkä takia ruuanlaittaminen alettiin rinnastamaan pölyjen pyyhkimiseen tai muihin vastaaviin? Mistä oikein lähti ajatus että ruuanlaiton pitää olla mahdollisimman kliinistä? Tai ajatus että kaikki mahdolliset ruuat pitää olla mahdollista laittaa alle puolessa tunnissa? Ei hyvää päivää sentään! Käsittämätöntä!Ai siksi ettei kädet ja keittiö sotkeennu, just joo.

Vielä 80-luvun alussa suomalaiset käyttivät ruokaan vastaavan määrän rahaa kuin asumiseen. Silloinkin kaupassa oli puolivalmisteita mutta oli siellä myös oikeaa ja asiantuntevaa palveluakin. Entä nyt? Joo, tiedän että elintarviketeollisuuden teknologia on kehittynyt siinä missä muukin teknologia- siitä huolimatta, tai paremminkin siksi juuri. Tiedän senkin että kaupan toimitusketjua ja kauppojen tehokkuuta pyriään määrätietoisesti parantamaan ja keskittymään olennaiseen eli sijoitetun pääoman tuoton maksimoimiseen. Tiedän senkin, että valmistajat vastaavat nykyisen elämänmuodon vaatimuksiin. Kun marinoitu liha maksaa enemmän kuin marinoimaton- sotii se omaa ansaintalogiikkaani vastaan. No joo, marinoidut broilerin suikaleet pysyvät myyntikelpoisina huomattavasti pitempään kuin marinoimaton. Mutta mitä sitten? Pakkoko ihmisillä on ostaa niitä suikaleita jos aika ei kerta riitä muun kuin valmiiksi raiskatun- anteeksi, marinoidun lihan lämmittämiseen pannulla? Käristäsivät vaikka jauhelihaa jos eivät muuta keksisi- ruokaa se sekin sentään on.

Nyt kun ajattelen niin jauheliha kuulosta jo luokan lellikiltä näiden muiden ns. lihatuotteiden rinnalla. Sehän on sentään silti ihan oikeaa lihaa, vaikka onkin valmiiksi jauhettua- sille ei onneksi ole muuta tehty.

Pitäsikö kouluissa alkaa opettamaan jossain yhteydessä ruuan alkuperää? Toisinasanoen "Ruoka for Dummies"- tyyppisesti. Muutaman tunnin opetuksen jälkeen lapset tietäsivät, että jauhelihakin on yleensä jauhettua lehmää tai possua. Joo, ja ne lehmät ja possut tosiaan kasvatetaan sitä tarkoitusta varten että niistä voitaisiin tehdä jauhelihaa. Kananmunat tulevat kanan sisältä- niitä ei valmisteta missään kananmunatehtaassa. Maito valmistuu lehmässä eikä meijerissä. Kanakastikkeen raaka-aine eli suikaleet tulee broilerista eli nuoresta kanasta jonka ei ole tarkoituskaan ollut munia munia. Vastaavasti voitaisiin opettaa myös leivän-, myslin ja hedelmien tausta. Leivän raaka-aine tosiaan tulee pellosta. Ne on niitä korren päässä olevia jyviä. Banaanit ei kasva suomessa- ne tulee laivalla toiselta puolelta maapalloa.

Moralisoinnin kunniaksi pistän vielä jatkoksi lemppari ohjeeni jauhelihasta.

Lihapullat olutkermakastikkeessa

Pyörykät:

- 1 kg nautasika jauhelihaa

- 3 kananmunaa

- 1 prk kermaviiliä

- 5 kuivunutta paahtoleipäviipaletta

- 0.5 dl vehnäjauhoa

- 1 sipuli

- 2 kynttä valkosipulia

- 2 dl maitoa

- 3 rkl sulatejuustoa

- 1 rkl soijakastiketta

- 1 rkl tomaattipyrettä

- mustapippuria, persiljaa, valkopippuria ja basilikaa kaikkia noin 1 tl

- 1 tl suolaa

1241683827_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Jyrää sipulit ja kuiva leipä tehosekoittimen silppurilla sekaisin. Yhdistä kaikki ainekset ja vaivaa ne huolellisesti tasaiseksi taikinaksi. Anna makujen tasaantua noin tunti. Pyörittele taikinasta isohkoja pihapullia. Asiaa helpottaa jos kastelet kädet toistuvasti kylmässä vedessä. Paista lihapullia n. 20 min./225C uunin keskitasossa.

Kastike:

- 1plo olutta

- 2.5 dl kerman korviketta

- nokare voita

- 3 rkl vehnäjauhoa

- roiskaus mustaapippuria ja paprikajauhetta

- 2 rkl lihapullataikinaa

- n. 5 dl vettä

Sulata rasva ja lisää jauhot ja lihapullataikina. Anna jauhojen turvota ja ruskista ne kevyesti. Lisää loput aineet ja anna kiehahtaa. Lisää nestettä jos kastike on liian sakeaa.

Kun lihapullat ovat kypsiä niin lisää ne kastikkeeseen. Anna lihapullakastikkeen hautoa miedolla lämmöllä ainakin puolituntia- tuntikaan ei ole liioittelua.

Jos safkaa sattuu jäämään niin se kannattaa pakastaa kastikkeineen. Tällöin valmiiksi tehdyn ruuan lämmitys on helppoa ja nopeaa.