En oikeastaan tiedä mitä noisetit varsinaisesti edes ovat. Oma mielikuvani asiasta liittyy kastikkeessa paloina kypsäksi haudutettuun possun ulkofileeseen...voin olla väärässäkin. Jokatapauksessa (ja siitä huolimatta), satuin löytämään pakastimen kätköistä puolen kilon palan hirven ulkofilettä. Sulattelun jälkeen file oli edelleen filettä, ulkofileen ohuemmasta päästä eli ihan kelpo lihaa. Ennen sulatusta haaveilin pippuripihvistä mutta ei tuo liha sentään siihen taipunut...ajattelin pelata ilman riskiä- nopea ruskistus valuraudalla ja kypsennys kastikkeessa hauduttamalla. Konsti jolla kengänpohjastakin saa salonkikelpoista tarjottavaa.

Joskus pari pääsiäistä sitten, ennen bloggailun aloittamista, tein kahvissa haudutettua lammasta...muistaakseni onnistui ihan kivasti. Ihan huvin ja urheilun vuoksi päätin kokeilla samaa ideaa hirveen...uskokaa tai älkää mutta idea toimi. Jopa hyvin. Terästin kastiketta muuten lorauksella Jaloviinaa, ensin suunnittelin Taliskeria mutta päätin Taliskerin olevan parempaa lasista nautittuna...Jallu voipi olla makua ajatellen jopa se parempi vaihtoehto- hirvelle meinaa.

...ai niin joo. Nuo Veneperunat lienevät yksi vanhimmista vakioresepteistä mitä käytän. Yksinkertaisia valmistaa ja mausteita vaihtelemalla niihin ei edes kyllästy nopeasti.

Missä rehut? Missä salaatti? Piilossa, odottamassa kameran poistumista.

 Hirven "noisetit" Jallukahvikastikkeella & veneperunat

Esivalmistelu:

  • 500 g hirven ulkofilettä
  • 3 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • mustapippuria myllystä

Leikkaa file n. 2 senttiä paksuiksi pihveiksi ja painele niitä kevyesti. Levitä esim. lautaselle hieman öjyä ja lisää öljy. Voitele pihvien pinta myös kevysti öljyllä ja pippurilla. Peitä vaikka kelmulla ja anna maustua yös yli jääkaapissa.

Kypsennys:

  • 2 dl vahvaa kahvia
  • 2 rkl Jaloviinaa
  • 1 rkl nestesavua
  • 1/2 tl savusuolaa
  • ripaus kuivattua timjamia
  • öljyä paistamiseen
  • Maizenaa suurustamiseen.

Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen kuin aiot aloittaa valmistuksen. Kuumenna valurautapannu ja lisää öljy. Ruskista fileet nopeasti molemmin puolin. Lisää kahvi, jaloviina ja mausteet- anna kiehahtaa ja suurusta Maizenalla. Pienennä lämpöä ja anna hautua kannen alla puolisen tuntia.

Veneperunat:

  • 8 kpl keskikokoisia perunoita
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 2 tl paprikajauhetta
  • ripaus suolaa

Lohko perunat pituussuunnassa neljään osaan. Sekoita kulhossa öljy ja mausteet, lisää perunat ja sekoittele niin että mausteseos leviä mahdollisimman tasaisesti perunoihin. Kypsennä 225C/20 minuuttia.