Seiti on saanut yllättävän nopeasti vakiinnutettua asemansa keittiössäni. Vähärasvaisena ja neutraalin makuisena kalana pakasteseidistä saa nopeasti loihdittua terveellstä ja hyvää ruokaa niin arkena kuin viikonloppuna...ihan oikeasti, kyse ei ollut maksetusta mainoksesta. Seiti on mielestäni hyvää siihen asti kun sen kalamaisuus säilytetään, eli sei näyttää vielä kalalta eikä pelkältä jäisenä lohkotulta pakastekalalta...naurakaa ihan rauhassa, mikään ei ole niin masentavaa kuin syödä kalaa joka on kuutioina lautasella.

Se että seidistäni tuli thai-seitiä olikin pelkkää sattumaa...paloin halusta päästä kokeiliemaan uutta-, uljasta ja hienoa valurautaista wok-pannua, jääkaapissa pino kaikkea jännän tuoksuisia kasviksia jotka tarttuivat paikallisesta etno-kaupasta mukaan. Jäljellä oli ainoastaan vaikea valinta pakastebroilerin ja pakastekalan väliltä...äänestyksen voitti 2-0 kala, pakastebroileri hävisi äänestyksen koska sitä kuulemma tehty viimeaikoina ihan liikaa (sanoi jälkikasvu).

Thai-seitiä ja nuudeleita

Vihreä curry:

  • 5 pientä vihreää kuivattua thai-chiliä
  • puoli kourallista makeaa basilikaa
  • 2 rkl silputtua inkivääriä
  • 5 kaffir-limen lehteä
  • 1 yksikyntinen valkosipuli
  • 2 rkl öljyä

Jyrää curryn ainekset silppurilla rosoiseksi tahnaksi...lisää myös sitruunaruohoa 2 rkl jos sitä kaupassa on. Omasta etnostani se oli kuulemma juuri loppunut.

Ainekset:

  • 1 keltasipuli suikaloituna
  • 1 punasipuli suikaloituna
  • 1/2 punainen paprika suikaloituna
  • 1 pieni kesäkurpitsa suikaloituna
  • 1 limen kuori raastettuna
  • 1 limen mehu puristettuna
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 2 rkl tuoretta korianteria
  • 1 dl kookosmaitoa
  • 1/2 pkt riisinuudeleita ja 1 litra vettä
  • tilkka öljyä paistamiseen
  • 200g sulatettua seitiä paloina

Silppua kaikki silputtavat ainekset. Paloittele kala. Raasta limen kuori ja purista raasteen päälle limen mehu, lisää limen joukkoon kalakastike. Kaada kiehuva vesi nuudelien päälle, nuudelien liota kolme minuuttia ja valuta ne lävikössä.

Laita wok-pannu kuumenemaan. Varmista että kaikki ainekset ovat käden ulottuvulla. Lisää öljy ja paista sipulit nopeasti. Lisää curry, sekoita nopeasti ja lisää kesäkurpitsa ja paprika. Varmista että pannu on kuuma- lisää paloiteltu kala ja ruskista se nopeasti. Lisää lime-kalakastike ja kookosmaito. Sekoita ja lisää vielä nuudelit ja tuore korianteri.

Kerta oli ensimmäinen kun tein thai-ruokaa oikeilla aineksilla enkä käyttänyt puolivalmisteita...mukavaa touhuahan tämä. Toisin kuin ns. eurooppalaisessa keittiössä, eniten aikaa vievä osuus on ennen varsinaista ruuan valmistusta- kuorimiset, silppuamiset ja muut toimenpiteet pitää hoitaa ennen kuin ruokaa aletaan valmistamaan- normaalisti olen tehnyt toimenpiteet samalla kun valmistan jo ruokaa, en ennen sitä...kuuma wok-pannu ei anna anteeksi jos paprika on kelmussa kaapissa kun se pitäisi lisätä pannulle. Wokkauksen idea kun on kypsentää raaka-aineet kuumalla pannulla ja nopeasti.

Lopputuloksesta...kerta ei takuulla jää viimeiseksi aasilaisen keittiön tuotosten parissa. Omaan makuhermooni nämä maut iskevät tosissaan...positiivinen yllätys oli sekin, että ruoka kelpasi myös jälkikasvulle.