Torstaina tuli täyteen merkittävä etappi rakkaan harrastukseni blokkauksen piirissä...mikä etappi? No vuosipäivä tietenkin. Julkaisin 15. huhtikuuta ensimmäisen kirjoitukseni tässä samaisessa blogissa. Vuoden aikana blogissa on käynyt nippanappa kymmenentuhatta kävijää, kävijöistä 70% on käynyt viimeisen neljänkuukauden aikana...en oikeastaan tiedä niistä ihmisistä mitään jotka blogiani lukevat, en ole edes varma että onko blogilla sukulaisten lisäksi vakiolukijoita, toivon että on. Toisaalta, kun aloin pitämään blogiani niin aloin pitämään sitä puhtaasti omasta ilosta. Olen ollut kiinnostunut kaikesta ruokaan liittyvästä koko ikäni- blogin perustaminen oli jotenkin luonnollinen jatke harrastukselle tai paremminkin elämäntavalle. Jossain välissä blogiin tuli kirjoitettu paljon muutakin kuin varsinaiseti ruokaan liittyvää, satunnaisesti sitä harrastan edelleenkin kun satun olemaan sopivassa mielentilassa ja riittävän ärsyyntynyt jostain nykymaailman ilmiöstä...pääpaino on kuitenkin ruuassa- missäs muussakaan.

Olen pariin otteeseen tehnyt täytettyä kalaa, kokeilut ovat olleet ihan hyviä mikäli mittarina on syömäkelpoinen ruoka. Ainoa ongelma täytteessä on ollut se ettei täyte ole juurikaan maistunut kalassa...jos täytteen laittaa peratun kalan sisälle niin ei se paljoa ehdi imeytyä ja mikäli täytteessä on nestettä niin se lisäksi valuu vielä kypsennyksen aikana pois. Nyt sain kuitenkin ajatuksen laittaa täyte nahan ja lihan väliin...ajatusta oli pakko heti kokeilla.

Korianterilla täytetty kirjolohi

  • noin kilon perattu kirjolohi

Viillää kirjolohen siäpuolelle, puoli senttiä vatsan aukaisukohdasta viilto joka ulottuu kiduksista melkein pyrstöön...viilto ei saa kuitenkaan rikkoa nahkaa. Työnnä viiltoon, lihan ja nahkan väliin varovasti sormi. Levitä ja irroita liha nahkasta niin että molemmat pysyvät ehyenä. Toista sama toiselle puolelle. Lopussa nahka on kiinni enää selkäruodon kohdalta, kalalla on ikäänkuin takki päällä.

  • kourallinen tuoretta korianteria
  • 1 yksikyntinen valkosipuli
  • 1-2 tl kuivattu chiliä (lemon drop)
  • 2 limeä
  • 1 tl suolaa

Murskaa ja silppua valkosipuli. Raasta limen kuoret ja purista niiden mehu. SIlppua tuore korianteri mahdollisimman hienoksi. Sekoita kaikki ainekset. Levitä täyte lihan ja nahan väliin. Kääri kala folioon...pidä kala kuitenkin koko ajan vatsapuoli ylöspäin...ja asettele kala leipävuokaan edelleen vatsa ylöspäin. Nyt täyte pysyy kalan sisällä myös kypsennyksen ajan. Anna kalan maistua 2-3 tuntia ennen kypsennystä.

Kypsennä 200C/30minuuttia uunin keskitasossa.

Tuore korianteri voi maistua suomalaiseen makuun erikoiselta, mieleen tulee luultavasti thai-keittiö ja korianteri onkin olennainen osa Aasialaista reseptiikkaa. Korianteri on kuitenkin olennainen osa myös Meksikolaista keittiötä. Wikipedia tietää kertoa korianterista ettei sitä saisi kuumentaa, väite pitää varmaa paikkansakin mutta tässä tapauksessa kun korianteria ei suoranaisesti keitetty- pysyi sen aromikin tallessa.

Niin ja se lopputulos...hyväähän tämä oli. Korianteri maistuu hieman erikoiselta minunkin suuhuni mutta hyvää se joka tapaukessa on. Lisukkeena ollut tomaattiriisi (josta kirjoitan myöhemmin) toimi hyvin ja onkin vielä oman juttunsa arvoinen.