Kuten useasti aiemminkin, lähdin tälläkin kertaa etsimään lauantain lounaspöytään seuraa paikallisesta, aistinautintoja tarjoavasta ostospaikasta. Varovainen vilkaisu paikkaan josta tavallisesti olen pokani tehnyt, ei mitään! Haluni kohde loisti poissaolollaan. Onneksi sain kerättyä rohkeuteni ja uskaltauduin kysymään henkiökunnalta haaveeni kohdetta...nopea kysymys ja varovainen kuiskaus: Se on mahdollista järjestää...toivoin saavani kaksi kappaletta, yhden jakaminen kahdelle on moraalisesti hieman arveluttavaa ja useampaa voisi jo pitää turmiollisena. Kotiin päästyäni tarjosin seuralaisilleni viivan, jopa kaksikin Cachaçata, hieman limeä ja rohkean puraisun jalapeñoa...seuralaiseni eivät ylenkatsoneet edes kynsilaukkaa. Valmistelut sujuivat paremmin kuin ajattelin. Guitarrón soi taustalla ja tunnelmassa oli hento ripaus sambaa ja jopa Ay Carambaa! Kukaan ei tässä vaiheessa pannut enää pahakseen seuralaisteni aasilaista alkuperää, päinvastoin, Vietnamilaiset blondit olivat kuin kalat vedessä latinalaisen amerikan vivahteiden ympäröimänä.

Jalapeñolla ja limella marinoitua pangasiusta & rahkasalsaa

  • kaksi pangasiuksen filettä

Marinadi:

  • 2 limeä
  • 3 rkl cachaçata tai tequilaa
  • 1 tuore (tai pakastettu) vihreä jalapeño silputtuna
  • 1 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 1 tl kuivattua tilliä
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • 1/2 tl mustapippurirouhetta
  • 1/2 tl savusuolaa

Sekoita marinadin ainekset. Anna makujen tasaantua yön yli jääpissa.

Leikkaa molemmat fileet kolmeen osaan. Kaada marinadi kalapalojen päälle. Anna marinoitua 2-3 tuntia jääkaapissa. Paista 8 minuuttia 225C uunissa ylimmällä tasolla.

Kesäkurpitsa-rahkasalsa:

  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • 1 keltainen paprika
  • 1/2 pieni purjo
  • 1 punainen paprika
  • 2 tuoretta (tai pakastettua) vihreää jalapeñoa
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 keltasipuli
  • 3 tomaattia
  • 1 lime
  • 200g rahkaa
  • 1/2 dl vaaleaa balsamicoa
  • 1 tl kuivattua minttua

Heti ensimmäiseksi...tämä, rahkasalsan nimellä kulkeva salaatti ei kaikkien mielestä välttämättä ole salsaa. Itse sitä salsaksi nimitän ja tulen nimittämäänkin kun en parempaakaan nimeä reseptille keksinyt.

Kuutioi paprikat,  jalapeñot ja sipulit pieneksi. Halkaise tomaatit ja poista niiden sisällä oleva möhnä ja sen jälkeen kuutioi sekin. Raasta limen kuori muiden ainesten sekaan. Purista limen mehu. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Anna maustua pari tuntia ennen tarjoilua.

Jees...koko komeus onkin siinä. Lisäkkeeksi sopii vaikkapa ruis-riisi jonka keitinveteen on sekoitettu väriä antamaan 1/4 prk kaupan purkkisalsaa...mikään pakko sitä ei kuitenkaan ole tehdä. Mutta, tärkein oli jo unohtua...miltäs maistui? Aika hyvää oli, pikku viilausta reseptiin tulen kuitenkin tekemään. Jallut olivat hyviä mutta kalan kanssa ne eivät välttämättä ole se paras vaihtoehto chilien joukosta. Olisin kyllä käyttänytkin Lemon droppia mutta yhtään en enää pakasteesta löytänyt, harmi. Lisäksi marinadiin voi huoletta lisätä yhden ruokalusikallisen hunajaa tai teelusikallisen sokeria...sitten luulisin reseptin olevan jo aika hyvä.