Äsken tomaatista salaattia tehdessä tuli mieleen heti syvällinen ajatus. Pöydällä oli vierekkäin kotimainen tomaatti ja espanjalainen terttutomaatti. Puolen sekunnin ajan podin huonoa omaatuntoa tuon espanjan tuontitavaran suhteen- mutta, meneeköhän kaikki niinkuin meille aina opetetaan? Tarkoitan sitä että "Suosi suomalaista" iskulauseen tietävät melkein sylivauvatkin- miksi suomalaista pitäisi suosia? Päivänselvää on tietysti se, että suomalaisia kasviksia ostettaessa siitä tulevat tulot ohjautuvat sille suomalaiselle kasvattajalle- eikä espanjalaiselle tomaattifarmarille joka hoitaa kasvatustuksensa alipalkattujen, algeriasta laittomasti tulleiden siirtolaisten avulla. Onko oikeasti kuitenkaan muuta syytä suosia suomalaista kuin kotimaisen kasvatuksen tukeminen?

Jos asiaa ajattelee ohi näkökannan joka tavallisesti myös itselläni on asiaan, muuttuukin itsestäänselvyytenä pidetty fakta hieman toiseksi. Tomaatin luonnollinen kasvukausi suomessa ei ole järin pitkä. En tunne asiaa kauheasti mutta voisin kuvitella sen olevan samaa luokkaa mitä koivun lehdenkin. Tuon ulkopuolisen ajan tomaatti tarvitsee ympärilleen lämmitetyn kasvihuoneen. Kasvihuoneen lämmittämiseen käytettäneen energiaa siinä missä muuhunkin lämmittämiseen on tapana käyttää. Myös espanjassa tomaatit kasvatetaan kasvihuoneissa, luulisin kuitenkin siellä lämmityskustannusten olevan huomattavasti maltillisemmat kuin suomessa. Espanajalaiset tomaatit pitää kyllä vielä tuoda tänne maailman ääriin- kuljetusmuotoa en tiedä. Voisin kuvitella sen olevan kaikkien muiden kuljetusmuotojen paitsi lentokoneen kombinaatio.

Jos nyt vertaa näiden kahden tomaatin kasvatuksesta ympäristölle aiheutuuvaa kuormitusta, kumpi oikeasti on se ympäristölle parempi vaihtoehto? Kasvisten kasvattaminen vuoden ympäri maissa jossa ne muutenkin kasvaisivat ja kuljettaminen käytettäväksi muualle- vai kasvisten kasvattaminen kotimaassa ulkopuolisen energian turvin? Mikäli lämmitykseen käytetään öljyä niin sekin pitää vielä kuljettaa muualta. Jos vertailun lähtökohtana käyttääkin tätä ajatusta niin miten asia oikeasti menee?Onko suomalaisen suosiminen kuitenkaan se paras vaihtoehto kokonaisuuden kannalta? Minä en ainakaan ole enää asiasta varma.

Oma lukunsa on tietysti torjunta-aineiden ja lannoitteiden käyttö. Torjunta-aineista en osaa sanoa itse mitään, enkä sitä nyt viitsi alkaa selvittämäänkään. Lannoitteista tiedän sen etten usko suomalaisten kasvistenkaan pelkällä pyhällä hengellä kasvavan- tai ainakaan riittävästi nykyisten kannattavuusvaatimusten kattamiseksi. Luomu on tietysti asia erikseen.

Se kuitenkin siitä aiheesta. Nyt on molempia tomaatteja vatsassa ihan tasapuolisesti. Tomaatteja sulatellessa tuli muuten vastaan aikalailla aihetta sivuavia juttuja. http://jarikolehmainen.multiply.com/journal/item/109

Linkin takaa löytyvä juttu on lukemisen arvoinen. Ajatuksia enemmänkin herättävä.

Tomaatin kunniaksi julkaisen äsken tekemäni tomaatti-sipulisalaatin reseptin.

Suomalais-Espanjalainen tomaatti-sipulisalaatti

- 1 iso suomalainen tomaatti

- 1 iso espanjalainen terttutomaatti

- 4 pientä punasipulia

- 1/3 verigreippiä

- 1 rkl oliiviöljyä

- kaksi kierrosta mustapippuria myllystä

- 1/2 rkl kuivattua basilikaa

Leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi. Purista päälle verigreipin mehu. Lisää mausteet ja oliiviöljy. Anna maustua mielellään ainakin pari tuntia. Sipulin maku pehmenee marinoituessa. Lisää pilkottu tomaatti ja sekoita.

Salaatti toimii melkein minkä lisukkeena tahansa. Itse söin sen nakkikastikkeen ja pottumuusin kyydittäjänä. Salaatin voi myös käyttää pannun kautta- tulos ei varsinaisesti enää salaatti ole mutta hyvää kuitenkin.