Pakko kehua että oli harvinaisen hyvää leipää! En kehuisi jos kyseessä oli puhtaasti oma reseotini, ei ollut. Idea ruisjuurella kohotettuun vehnäpatonkiin tuli viva ciabatan Aleksilta. Kiitos ja kumarrus, tulen jatkossakin kuokkimaan blogista ideoita kun oma ideariiheni ammottaa tyhjyyttään. Alkuperöisessä ohjeessa käytettiin vaalean leivän juurta, itselläni ei sellaista ole...en ole koskaan jaksanut sitä kasvattaa- tai siis kerran kasvatin mutta sillä leivottu leipä maistui etikalle...huuhdoin juurikipon pöntöstä alas ja päätin käyttää jatkossa pelkästään ruisjuurta kerta sellaisen ja vieläpä vahvan sellaisen olen sattunut kasvattamaan. Muutenkin modasin Alksin ohjetta, siemeninä käytin reilusti paahdettuja kurpitsansiemeniä, ruisjauhojen osuutta lisäåsin ja ruisjauhona oli vielä riihiruisjauho...ranskassa tätä varmaan sanottaisiin jo ruisleiväksi.

Niin...leipä onnistui ihan sika hyvin! Parasta vaaleaa leipää mitä olen koskaan tehnyt. Leipä nousi kuin unelma, rakenne oli ilmava ja savustetun rukiin aromi kruunasi kokonaisuuden. Täydellistä!

Viimeinen käntyn pala, huomaa ensimmäisessä kuvassa oikealla näkyvä kuivattu tomaatti joka ei maistunut lainkaan.

Sekoita juuri ja hiiva veteen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää Viimeisenä öljy. Anna yleiskoneen tehdä töitä viitisen minuuttia. Viimeistele taikina vaivaamalla sitä pari minuuttia käsin. Asiaa auttaa jos takana on tympeä päivä ja patoumia pitää purkaa johinkin. Anna taikinan kohota pari tuntia pyyhkeellä peitettynä mielellään lämpimässä paikassa. Taputtele taikina jauhotetulla pöydällä läjään. Kääri se rullalle ja anna sen kohota vielä tunti. Sivele pinta vedellä ja paista 225C/17 minuuttia.