Sain suoratoimituksena kotiini muutaman siian. Helpoimmalla olisin tietysti päässyt jos olisin vain työntänyt kohmeiset kalat uuniin ja syönyt uunisiiat pois...ja missä ruuanlaiton hauskuus sitten olisi ollut? Ei ainakaan tässä ruuassa, sitäpaitsi fiilari oli sellainen että teki ihan oikeasti mieli tehdä ruokaa...ja ihan alusta asti, tottakai. Kalapihvit ovat aina yhtä hyvä ja takuulla onnistuva ruoka. Reseptiä voi muokata tilanteeseen ja kulloisenkiin makumaailmaan ja käytettävään sopivaksi...hyvää tulee aina. Tavakseni on tullut käyttää murekkeissa ja pihveissä korppujauhon tilalla kuivunutta leipää- syystä etten pidä korppujauhojen mausta...mausta tulee mieleeni sahanpuru. Ruuanlaitto aloitetaankin edellisenä iltana jättämällä muutama leivän siivu kuivumaan, kuivunutta leipää ei tietysti koskaan ole jos sitä sattuisi tarvitsemaan...toisaalta nykyajan muovipussileivät eivät kuivu- ne homehtuvat, tästä ei kuitenkaan sen enempää.

Kuvassa siikapiffejä, kermaviilikastiketta, salaattia ja takana ihan pottumuussia.

Siikapihvit

  • 4 keskikokoista siikaa
  • 1.5 l vettä
  • 1 tl tilliä
  • muutama valkopippuria
  • 1/2 sitruunan mehu puristettuna
  • ripaus chiliä
  • 1 tl suolaa

Fileroi siiat nahattomiksi ja suurinpiirtein ruodottomiksi. Muutama ruoto ei haittaa koska fileet kuitenkin jyrätään tuusan nuuskaksi.

Keitä ruodoista liemi...purista sekaan sitruunan mehua ja keittele ruotoja hiljaisella porinalla kunnes nestettä on jäljellä puolet alkuperäisestä. Jäähdytä liemi ja jaa se kahteen osaan...tarvitset liemestä vain puolet joten loput voi pakastaa.

  • siikafileet
  • 3 kuivunutta ruispaahtoleivän siivua
  • 2 kanan munaa
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus tilliä
  • ripaus basilikaa
  • 3.5 dl kalalientä

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen. Jyrää aineksia niin kauan että massa on tasaisen oloista eikä aineksia eroita toisistaan. Anna massan tekeentyä 1-2h jääkaapissa.

Muotoile taikinasta 10 pihviä leivinpaperin päälle. Paista uunin keskitasolla 12 minuuttia 225C.

Kermaviilikastike

  • 2 dl kermaviiliä
  • 3 rkl pestokastiketta
  • mustapippuria
  • (lemon drop) chiliä maun mukaan

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna kastikkeen makuuntua ainakin tunti jääkaapissa.

Ruuan kaverina toimii perunamuussi ja normisalaatti...hifistit tietysti maustavat muusinsa tillillä ja raastetulla sitruunan kuorella, itse en sitä tällä kertaa kuitenkaan tehnyt.