Jokainen itseään kunnioittava ja ruuanlaittoonsa vakavasti suhtautuva blogisti on viimeistään tässä vaiheessa Joulua jo täyttänyt bloginsa etusivun lukemattomilla, toinen toistaan uskomattomimmilla jouluruuilla...niin, ja kuten jokainen minut tunteva tietää, en ota itseäni vakavasti, ainakaan keittiössäni, ruokaakin teen pelkästään tavasta elää elämäni siten kuten elän. Oikeastaan jaan Charles Bukowskyn maailmankatsomuksen ainakin jossain määrin, jos maailma pitää kerta pelastaa, miksei sitä voisi aloittaa ihmisestä jonka kaikkein parhaiten tunnen, omasta itsestäni. Maailmapelastamisen aloittamista odotellessa keskityn nauttimaan elämän pienistä iloista; hyvistä kirjoista, elokuvista, ruuasta, punaviineistä ja savuisista wiskeistä. Jep, siinähän se oma elämäntarkoitukseni taisikin tulla kiteytetyksi.

Tuli muuten pitkä aasinsilta sille, etten pahemmin ottanut jouluruuistani kuvia. en muistanut koko blogia vasta kun siivosin tänään jääkaappia ja heittelin roskiin pilalle menneen sienisalaatin ja ongelmajätteeksi muuttunut possun kylkirullan. Omaan perinteeseeni on kuulunut jo ainakin kolmen vuoden ajan Tapaninpäivän pitsa. Jeps, pitsa on jouluruokaa parhaimmillaan, sekaan voi pistää mitä mieleen tulee, parhaimmat päivät nähnyt graavilohi on loistavaa pitsan täytettä, kuivunut kinkku, savuporon murut, kalkkuna...kaikki menee ja hyvältä maistuu.

Lohipastrami

  • ison lohifileen ylempi selkäpala...eli leikkaa paksuimmasta kohdasta n. 20 cm pitkä patukka.
  • karkeaa suolaa

Pyörittele file karkeissa suoloissa. Anna suolaantua jääkaapissa pari tuntia. Pyyhi suolat pois.

  • 2 rkl viherpippuria
  • 2 rkl punapippuria
  • 2 rkl seesamiöljyä

Murskaa pippurit morttelissa karkeaksi rouheeksi. Sivele seesamiöljy lohen pintaan. Pyörittele lohen pala pippurimurskassa. Taputtele murska tiukasti pintaan.

Ruskista lohipala kuivalla ja erittäin kuumalla (valurauta)pannulla jokaiselta puolelta. Kääri kelmuun ja muotoile pala samalla pyöreäksi. Anna maustua yön yli jääkapissa. Leikkaa seuraavana päivänä ,. puolen sentin paksuisiksi paloiksi.

Savuporo-lammas-lohipastaramipitsa

Pohja:

  • 1.5 dl lämminta (42C) vettä
  • 1/2 ps kuivahiivaa
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl suolaa
  • 3 dl durumvehnäjauhoa
  • 1/2 dl ruisjauhoa

Lisää vesi, hiiva, öljy suola puolet jauhoista tehosekoittimen kulhoon. Anna koneen jyrätä taikinaa viitisen minuuttia, lisää sitten loput jauhot ja alusta taikina tasaiseksi mielellään käsin. Ja sitten, vaivaa, väännä ja pura kaikki patoutumasi taikinaan...lyhyesti, VAIVAA taikinaa ainakin viisi, mielellään kymmenen minuuttia. Peitä taikina vaikka pyyhkeellä ja anna sen kohota pari tuntia.

Kaulitse taikina tasaiseksi ja haluamasi muotoiseksi plätyksi.

Täytteet:

  • lämminsavustettua poroa ja karitsaa
  • punasipulia
  • lohipastramia
  • kermajuustoa
  • Morbier-tuhkajuustoa
  • 1 prk tölkkitomaatteja
  • basilikaa, valkosipulia, timajamia, oreganoa

Keittele tomaattimurska ja mausteet kastikkeeksi. Jyrää tuotos taiseksi sauvasekoittimella. Levitä täytteet lätyn päälle ja paista 275C/5-7 minuuttia.