Melkein hävettää alkaa kirjoittamaan tätä juttua. Ruuan raaka-aine on jotain sellaista mitä en normaalisti suostuisi edes suuhuni pistämääm. Satuin kuitenkin käymään kaupassa herkässä mielentilassa ja alttiina jälkikasvun anoville pyynnöille, kärryyn eksyi jotain niin etovaa kuin Pirkan surimisuikaleita. Oikeassa, tai paremminkin alkuperäisessä elintarvikkeessa jota surimiksi on nimitetty ei sinänsä ole mitään vikaa...halpa ja kissanruuaksi kelpaamaton kala maustetaan rapujen kuorista keitetyllä liemellä. Tämän jälkeen tuotos muovataan esikuvaansa jotenkin muistuttavaksi. Ajatuksena on halvan raaka-aineen muuttaminen arvokkaamman makuiseksi. Näin siis periaatteessa...nykyinen marketeissa myytävä surimi on kuitenkin jotain ihan muuta...

...Pirkan surimisuikaleet sisältävät surimia 36%, loput massasta on lisäaineita ja paria eri tärkkelystä- unohtamatta tietenkään soijaproteiinia. On melkein sanomattakin selvää että tuote on käsittämätöntä skeidaa eikä tuollaista saisi kaupassa edes ihmisravinnoksi myydä, kissanruuaksi korkeintaan ja silloinkin kissalle jonka karvan kiillolla ei ole niin väliä. Tuotesisältöä lukiessa perinteinen murskatuista broilerin luista ja sian nahkasta tehty makkarakin vaikuttaa jo todelliselta gourmeelta. Niin, itsepä tuota ostin, kukaan ei pakottanut pussia kärryyn laittamaan eikä sen enempää ruuaksi vielä valmistamaan. Suosittelen reseptissä surimin korvaamista vaikka katkaravuilla tai jollain, ihan sama millä. Sinänsä ruuanlaitto ei hukkaan mennyt, sain samalla kokeiltua ajatuksen turkkilaisen jogurtin käytöstä carbonaramaisessa pastakastikkeessa. Idea toimi ja sitä tulen tulevaisuudessakin vielä soveltamaan.

...no okei, ei ruoka pahaa tai huonoa ollut. Jälkikasvu pisteli lautasellisen ruokaa mutisematta ja iltapalaksi vielä toisenkin. Jos silmänsä sulkee tuoteselosteelta ja haluaa tehdä neljän annoksen aterian alle 2.5 euron niin kaitpa tämäkin tuote silloin paikkansa puolustaa,

 

Surimipasta

  • 200g täysjyväpastaa, esim. spagettia
  • 150g surimisuikaleita
  • 1 iso ja kypsä tomaatti, kutioituna
  • 1 sipuli, silputtuna
  • 1 yksikyntinen valkosipuli, silputtuna
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 2 munaa
  • muutama tuore basilikan lehti nypittynä
  • mustapippuria
  • suolaa
  • oliiviöljyä

Freesaa sipuli, lisää tomaatti ja valkosipuli. Pyörittele pari minuuttia ja lisää joguttia, surimisuikaleet, mausteet ja suola. Pienennä lämpöä ja anna hautua kannen alla sillä aikaa kun keität pastan ohjeen mukaan al denteksi. Valuta pasta mutta säästä n. 1 dl pastan keitin lientä. Lisää pasta kastikkeen sekaan ja sekoita hyvin. Lisää nyt se pastan keitinvesi ja kaksi munaa...sekoita nopeasti etteivät munat ehdi kokkeloitua.