Keittiössäni reseptit tulevat ja menevät- monenlaista tulee kokeiltua mutta varovaisesti arvioiden ehkä joka viides resepti on sellainen jota käytän uudelleen. Tarkoitan tällä sitä että resepti on niin hyvä ja ainutlaatuinen että se jää mieleen ja enkä halua sitä enää jatkojalostaa eteenpäin...taisin muuten valehdella, nyt yht'äkkiä laskettuna en saa päähäni edes viittä sellaista reseptiä joita voisin pitää kiveen hakattuna, ihan sama, asia jota ajoin takaa vamaankin tuli jo selville.

Muutama viikko sitten lomareissulla vastaan tuli (jostain ilmaislehdestä jonka nimeä en muista) rosmariinikeksien resepti. Yksinkertainen resepti jossa ei äkkiä ajateltuna ole mitään ihmeellistä...ajatellaan kuitenkin uudelleen. Kauppojen keksihylyt ovat niin pitkiä että herkkäluontoisempi saa ahdistuskohtauksen jo pelkästä valinnan vaikeudesta. Suolakekseksejäkin on niin montaa makua että hirvittää. Kaikille näistä on yhteistä kuitenkin se, että makeat ovat sokeripohjaisia ja suolaiset ovat rasvaa tihkuvia mättökeksejä jotka korkeintaan kansikuvassa on saatu tuotteeksi jotka tarjotaan coctailkutsujen alkupalana. Uskaltaisin väittää että suurin osa suolakekseistä syödään suoraan paketista tilanteessa jolloin vain sattuu haluttamaan jotain epäterveellisen hyvä...poikkeusta en keksi muuta kuin Kantolan Valittujen ruiskeksit- niin ja tietysti voileipäkeksit, keksit jotka ovat pelkkää puhdistettua vehnäjauhoa. Johan taas tekstiä irtoaa, jo toinen perättäinen juttu jonka aloitan aatteellisella paatoksella.

Mutta näistä rosmariinikekseistä, eilen oli se päivä...ei tällaisia reseptien kokeilemisia suunnitella etukäteen, ne vain tehdään kun sopiva inspiraatio tulee kohdalle. Alkuperäisessä reseptissä käytettiin grahamjauhoja ja tuoretta rosmariiniä, kumpaakaan ei siihen hätään ollut. Korvasin grahamjauhot kokojyvävehnäjauhoilla ja tuoreen rosmariinin kuivatulla, sekaan vielä kuivattua tomaattia ja välivaiheita ja nesteitä vähän uusiksi- resepti olikin valmis.

Tomaattikeksit (n. 20 kpl- pellillinen)

  • 3 dl töysjyvävehnäjauhoja
  • 2 tl kuivattua rosmariiniä
  • 1/2 tl kleivinjauhetta
  • 40 g voita
  • 1 kananmuna
  • 1/2 dl maitoa
  • 1/3 dl vettä
  • 1/2 tl savustettua merisuolaa
  • 8 palaa kuivattua tomaattia

Laita tomaatiit , kanamuna ja maito yleiskoneen silppuriiin, jyrää ainekset tasaiseksi punaiseksi tahnaksi. Sekoita jauhot, rosmariini, leivinjauho ja suola. Nypi joukkoon kylmä ja palasteltu voi. Sekoita joukkoon muna-maito-tomaattiseos + huuhtele jyrayskippo tilkalla vettä jonka lisäät myös taikinaan. Vaivaa taikina nopeasti tasaiseksi, jos taikna jää kiinni käsiin niin lisää 1 rkl jauhoja.

Kauli taikinasta ohut levy. Painele vaikka lasilla tai piparkakkumuotilla taikinasta keksejä, nosta leivinpaperilla peitetylle uuninpellille. Paista 220C 15 minuuttia.

Valmiit keksit sopivat nautittavaksi sellaisenaan vaikka oluen ja hyvän leffan kaverina. Keksejä voi käyttää myös juustojen tai tapasten laukaisualaustana. Hyviä nämä joikatapauksessa ovat. Suosittelen.