Ei mitään pikaruokaa tämä peltileipä, iltapalaksi tämä valmistuu mutta seuraavaksi illaksi...sekin sillä oletuksella että omistat hengissä olevan leivän Juuren. Jeps, juureen leivottua leipää, sellaista mitä ennen Kekkoslovakian aikaa vedettiin jokaisessa torpassa, aikana kun hiivalla nostatetut pullat jätettiin bätrefolkin ja etelän variksien suihin...juu, ihan tosissani tätä kirjoitan, kuinkas muutenkaan. Silloin joskus kun leivän leipominen raavaalta mieheltä olisi oikeuttanut hamekankaan ostoon, leipä leivottiin ihan itse. Jossakin päin Suomea kerran viikossa, toisella taas muutaman kerran vuodessa...en muista miten tuo meni, niin se kuitenkin oli. Niin ja se juuri...siitä olen kirjoittanutkin täällä. Sama juuri on edelleen hengissä ja voi hyvin. Pari kertaa olen juureni melkein saanut hukattua unohtamalla ottaa talteen juuren jatkeen taikinasta...onnekseni mäski on herännyt henkiin kuivuneella kantapalallakin.

Kaikkia reseptejä pitää joskus vähän muuttaa...tein huvikseni sitten hapatetun ruisleivän perusohjeella peltileipää, 1/3 jauhoista on 3-viljan sämpyläjauhoa, loput karkeita ruisjauhoja, suolaa eikä mitään muuta...niin ja aikaa.

Hapatettu peltileipä

Sekoita kaikki ainekset kulhossa esim. illalla. Anna käydä pyyhkeellä peitettynä yön yli.

  • 5 dl karkeita ruisjauhoja
  • 5 dl 3-viljan sämpyläjauhoja
  • 1/2 rkl suolaa

Sekoita ainekset tasaiseksi mäskiksi vaikka yleiskoneella. Anna koneen käydä pari minuuttia. Kohota liinalla peitettynä 4-6 tuntia. Kaada taikina uunin pellille ja tasoita se. Kohota liinalla peitettynä noin 2 tuntia.

Laita uunin pohjalle vesikippo. Kuumenna uuni 225C ja paista 30 minuuttia. Anna jäähtyä pyyhkeen alla.