Sain pääsiäisenä maistaa Pohjanmaalla käydessä itse tehtyä leipäjuustoa. Aloin reissun aikana sitten miettimään juuston teon onnistumista kaupan aineksista. Maaseudulla juustoa tehdään oman navetan maidosta ilman mitään käsittelyitä. Kaupan juustojen teko taas on jotain rakettittieteen omaista...ainakin oma mielikuvani asiasta on sellainen.

Asia jäi kuitenkin pahasti vaivaamaan ja pakkohan asiaan oli perehtyä. Googlettelun jälkeen viisastuin asiasta sen verran että juustoa voi tehdä juoksutteella tai ilman. Ao. resepti tuli vastaan voimahalin foorumilta:

  • 4 litraa punaista maitoa
  • 1 lita piimää
  • 1 purkki kermaviiliä

Maidon kuumennus 80C ja loppujen ainesten lisäys ja kuumennus uudestaan 80C. Tämän jälkeen levy pois hellalta ja tunnin odottelu heran erottamiseksi. Tein ohjeesta puolikkaan reseptin ihan testaus mielessä.

1239906651_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ja ohjehan toimi Hymy. Juustomassa erottui hienosti herasta. Tein massasta testauksen ilosta kaksi eri versiota. Eka oli ihan naturel mutta toiseen laitoin persiljaa ja basilkaa mausteeksi ja molempiin tottakai suolaa. Massat olivat siivilässä harsossa valumassa painu päällä yön yli.

En tiedä mitä tein eri tavalla kuin ap. reseptin kehittäjä (epäilen piimää, en löytänyt kaupasta kuin jotain melkeen rasvatonta- tai painoa olisi pitänyt olla enemmän valutuksen aikana) mutta lopputulos olisi voinut olla kiinteämpi. Ei se sentään raejuustoa ollut mutta melkein. Laitoin testikiekot maistelun jälkeen vielä uuniin 250C taas testimielessä- kaino haave saada leipäjuustoa. No ihan ei onnistunut mutta sinnepäin.

1239962575_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vähempi aikakin olisi riittänyt mutta tapojeni mukiasesti häsläsin taas muuta samaanaikaan. Tuotos oli kuitenkin syötävää ja maistui joltain juuston tapaiselta, eli ihan mettään ei projekti mennyt. Tarttee pikkasen selvittää juustojen tekoprosessia sotia edeltävistä keittokirjoista...anoppi pääsee kans tenttiin jahka seuraavan kerran nähdään.