Tai olen Pangasiusta tehnyt säännöllisesti, en vain ole viitsinyt siitä kirjoittaa koska kyse on ollut (vain) itseään toistavasta arjen kokkailuista...eli ei mitään uutta oman liesituulettimeni alla. Tämä on kuitenkin uutta- tai jos ei ihan uutta niin ainakin uutta omassa keittiössäni ja uutta ainakin kun uhrina on Pangasius, tämä Vietnamin lahja Norjan lohen kyllästämille kalamarkkinoille.

Kaikki sai alkunsa kun säännöllinen vieraani kertoi ettei pidä kookoksesta...asian kertominen aiheutti itselleni saman reaktion kuin punaisen liinan heiluttaminen härälle- haasteen johon on pakko tarttua vaikka tuloksesta ei ole tietoa. Kalaa oli muutenkin seuraavalle päivälle jo tulossa niin miksi ei sitten jotain Thai-ruokaan viittaavaa? Itsekään en kookosta ruuanlaitossa kauhean korkealle nosta, on se kuitenkin erottamaton osa Thai-keittiötä ja siinä sillä oma paikkansa onkin (ja Bountyn suklaapatukassa kerran vuodessa)- suuntaa antaa kuitenkin se, että wokkiini kookosmaito eksyy ehkä yhdellä kerralla kymmenestä...eli ihan hyvää silloin tällöin nautittuna.

Vielä reseptistä...jotain vastaavaa olen joskus tehnyt seitillä, jos en väärin muista niin silloin käytin tavallista kermaa tai sitten en, voin yhtä hyvin muistaa väärinkin...muistini kun on hyvä, lyhyt ja valikoiva...jokatapauksessa jotain vastaava olen tehnyt aiemminkin ja hyvää siitä on aina tullut, miksi ei sitten nytkin.

 Kookoskalaa...

Kalan pintaan:

  • 3 pangasiuksen filettä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1/2 rkl korianterin siemeniä
  • 1/2 rkl sarviapilan siemeniä
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl intiaani- tai ruokosokeria
  • 1/2 dl appelsiinituoremehua
  • 2 rkl kalakastiketta
  • ripaus mustapippuria
  • 2 tl kuivattua Lemon drop-rouhetta (tai korvikkeena chilijauhetta ja tilkka sitruunamehua)

Murskaa korianterin ja sarviapilan siemenet morttelissa. Silppua valkosipulin kynnet ja sekoita kaikki ainekse keskenään. Levitä tahna kalan pintaan ja anna maustua puolisen tuntia. Kalakastike on tuoksultaan voimakasta joten fileet kannattaa peittää vaikka kelmulla.

Lisäksi:

  • tilkka öljyä
  • 1 dl kookosmaitoa
  • 1 dl vettä
  • ripaus suolaa

Kuumenna pannu ja lisää öljy. Ruskista fileet nopeasti toiselta puolelta (siltä puolen missä ei ole mausteita) ja lisää kookosmaito ja vesi. Anna hautua kannen alla 5-10 minuuttia. Suolan kanssa kannattaa olla tarkkana- kalakastike on voimakkaasti suolainen joten ylimääräistä suolaa ei välttämättä edes tarvita.

Tarjoa kala nuudelien ja wokattujen vihanneste kanssa. Ruuan tulisuutta voi säätää (siis lisätä) oman mielensä mukaan vaikka tuoreiden chilien muodossa kookosmaidon seassa.

Pari sanaa suorituksesta...jälkikasvu veti kalansa naamariin ilman ihmeempiä mutinoita, niin se tekee kyllä aina joten mitään uutta siinä ei ole...pariin otteeseen kommentoi suun palavan- siinäkään ei kyllä mitään uutta tämän taivaan alla ole. Kookoskammoinen puolestaan ei ehkä enää ole niin kookoskammoinen kuin ennen, syynä saattoi olla kohteliaisuus tai sarviapilan kitkeryys joka hieman peittää kookoksen imelää perusmakua...omasta puolestani täytyy sanoa että resepti kaipasi sitruunaruohoa ja ripausta inkivääriä, tarttee muistaa sitten ensi kerralla.