Uunilohi on yksi tylsimmistä (lue:helpommista) ruuista mitä tiedän. Rasvaisuutensa ansiosta Norjan lohta on käytännössä mahdoton pilata, teit sen miten tahansa niin lohi on takuuvarmasti syötävää...luultavasti myös hyvää. Sen kuin roiskaiset fileen kaupan paketista leivinpaperin päälle ja uuniin- lämpöä 150-225, riippuen fileen paksuudesta ja halutusta pinnan väristä. Kypsennysaika 20-40 minuuttia...jutska onkin sitten siinä, eiku syömään. Jossain vaiheessa tietysti suolaa ja pippuria...lisäksi jotain muuta jos siltä tuntuu tai jos muudi on muuten vain tylsä , ankea ja kaipaat piristystä vaikka sitten chilistä ja valkosipulista unohtamatta korianteria ja basilikaa. Niin kaikki on kiinni vain muudista, ei mistään muusta.

Edellisen kerran Ison Rapakon takana käydessä näin Food channelilta (juu, Jenkkilässä on kanava josta tulee pelkästään ruokaohjelmia) jonkun kilpailun jossa tehtiin sitruunalohta. Reseptissä ei muuta ihmeellistä ollut kuin se, että lohi päällystettiin sitruunan siivuilla, koko komeuden päälle kipattiin smetanaa ja lohi kypsennettiin uunissa. Lohen päällystäminen sitruunalla oli itselleni uusi idea, ei ole tullut edes mieleen...smetanan korvasin kermaviilillä joka ei mikään maailman paras idea ollut. Ajatukseni oli että uunivuokaan olisi kertynyt paistoliemen sekainen kastike...ei pelittänyt ihan niin. Hyvää lohesta tuli, kermaviilipä ei kuitenkaan käyttäytynyt niin kuin olin sen ajatellut käyttäytyvän, tuloksena oli kermaviililä kuorrutettua lohta...

Oi beibe tsiigaa tätä tykkii...en jaksanut fixata enkä edes rajata kuvaa ja kuva onkin erittäin aito.

Sitruunalohta

  • vajaa kilon lohi file
  • 3 valkosipulin kynttä
  • (savu)suolaa
  • musta- ja valkopippuria
  • 1 sitruuna siivutettuna
  • 1 prk kermaviiliä.

Murskaa valkosipuli ja sotke se yhdessä suolan ja mausteiden kanssalohen päälle. Levitä päälle siivutettu sitruuna ja kippaa koko komeuden päälle purkki kermaviiliä. Paista 30min./200C