Eilen kaupassa käydessä eksyi kärryyn itselleni uusi tuttavuus, tofu. Joo tiedän, tofu on soijamaidosta valmistettua juustoa ja joka on peräisin Japanista. Tofu on etenkin Aasiassa yleinen raaka-aine  ja tämän lisäksi etenkin vegaanien suosiossa. Olen ajatellut kokeilevani tofua jo vuosikausia- enpä ole saanut vain aikaiseksi, sen pari kertaa mitä olen juustoa paistanut- olen käyttänyt kiinteää vuohenjuustoa...tofu ei vain ole tullut mieleen. No eilen paikallisessa Vihreässä kaupassa käydessä nuohosin juustotiskiä ja kuolasin brie-juustojen perään. Kiitos itselleni asettamasta vatsan pienennys tavoitteesta- on kaikki hyvä ja etenkin rasvainen ollut pannassa muutaman viikon, eli brien ja minun yhtyminen jäi tällä kertaa toteutumatta. Pelastavana enkelinä estraadille asteli tofu joka kuin tilauksesta oli tarjouksessa...tofu voitti brien tällä kertaa kaloreiden pienuudellaan 78kcal/ 352 brien vastaavaan.

Tähän tarina melkein sitten loppuukin, en tietenkään katsonut netistä minkäänlaista etukäteisinfoa (tein sen vasta sen jälkeen kun olin syönyt)- tänää safkana oli uunilohta, riisiä ja perus salaattia kiinankaalista, tofua oli oikeastaan salaatin lisuke.

Paistettua tofua:

  • 300g maustamatonta tofua
  • tilkka oliiviöljyä
  • 1 tl kurkumaa
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • sweet-chili kastiketta

Kuumenna pannu keskilämpöiseksi ja lisää öljy ja mausteet. Sekoita öljy mausteseos tasaiseksi ja lisää paloiksi leikattu tofu. Ruskista tofu kevyesti molemmilta puolilta.

Tofun ei itsessään maistu hirveästi miltään, sen olisi voinut maustaa ronskimminkin mutta en tohtinut. Purutuntuma on melkein sama kuin leipäjuustossa mutta maku on tietysti eri. Makea chilikastike sopi yllättävänkin hyvin tofun maustamiseen, sitä olisi varmaan voinut lisätä jo valmistuksen yhteydessäkin jos olisin ällännyt.

Summasummarun...ostanko tofua toiste? Jaa, en tiedä.  En ole vegaani enkä usko koskaan sellaiseksi alkavanikaan. Ei tämä tofu kuitenkaan ihan poissuljettu raaka-aine ole...eli saatan ostaakin, ainakin silloin kun kyttään kaloreita ja suunnitelmissa on vaikkapa salaatille jokin piristys.