Tai paremminkin Ruis-hamppu-kaura-pellavarieskat...hampun sisällytin otsikkoon ihan vain provotakseni- toisaalta, uudet lukijat blogiin ovat aina tervetuleita. Ennen kuin kukaan soittaa huumepoliisille niin pari sanaa hampusta...Hampunsiementen syöminen on eri asia kuin sätkän kääriminen sen lehdistä-, ensimmäinen on laillista ja terveellistä, jälkimmäinen ei. Jotain eroa on myös varsinaisilla kasveilla, siis ruokahampulla ja sillä toisella...tässä tapauksessa erona ainakin on se, ettei ruokahampussa ole kannabinoideja. Lisätietoa löytyy kätevästi vaikka wikipediasta. Omat hampunsiemeneni olen tilannut Luomukauppa Ekoilosta - siemeniä myyvät tietääkseni luontaistuotekaupat kautta maan.

Ruis-hamppu-kaura-pellavarieskat

Ohje on julkaistu alunperin Pohjolan Sanomissa helmikuun alussa 2010. Alkuperäisessä ohjeessa ei hamppua ollut, myös kuivien aineiden suhteita olen hieman muuttanut.

  • 3 dl piimää
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1/2 dl hampunsiemeniä
  • 2 dl ruisjauhoa
  • 1/2 dl pellavansiemeniä
  • 1/2 tl ruokasoodaa

Riko hampunsiementen rakenne esim morttelissa. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna taikinan turvota 30 minuuttia. Jaa taikina neljään osaan ja taputtele niistä reilun sentin paksuisia leipäsiä. Paista uunissa 20min./225C.

Pari sanaa lopputuloksesta...parin kuukauden aikana olen kokeillut noin kymmentä erilaista ns. leipästen ohjetta. Osa ohjeista on ollut omia kehitelmiä, osa täysin lainattuja ja osa siltä väliltä. Näihin aikaisempiin ohjeisiin verrattuna tämä kyseinen ohje oli ylivoimaisesti paras. Suosittelen ohjetta varauksetta. Rieskojen tuoksu on omaa luokkaansa, en oikein osannut yhdistää sitä mihinkää aiemmin tekemääni...myös maku on jännä. Rieskat maistuvat pehmeän makeilta vaikka eivät makeita edes ole. Tätä ohjetta tulen takuulla käyttämään myös tulevaisuudessa, jopa ihan lähiaikoina.