Skotlanti- ja Skotlantilaisten tapa valmistaa ruokaa ei välttämättä ole kaikkein ensimmäisiä mieleen juolahtavia haluttaessa todistaa omaa pätevyyttään itselleen omituisen raaka-aineen parissa. Itse ainakin olen sen mieltänyt Brittikeittiön jatkeeksi, keittiösuuntauksen jossa HP-kastikkeen on tarkoitus peittää ruuan maku...Ennen viime viikonloppua en edes tiennyt Skottilaisesta keittiöstä muuta kuin haggiksen- ruuan jonka valmistus luultavasti tulee jäämään pelkäksi haaveeksi. Niin paljoa huumorintajua en omista että viitsisin lähteä kyselemään lampaan mahalaukun perään...ilman sitä ei haggista voi valmistaa. Periaatteessa kait mahalaukun voisi korvata pelkällä paistopussilla...ei se haggista kuitenkkaan silloin olisi...juttu ei kuitenkaan koskenut haggista. Juttu koski kotimaista Teertä, lintua satuin saamaan käsiini, kuolleen sellaisen ja vielä valmiiksi kynityn...

...en ole aiemmin valmistanut mitään riistalintua. En muista edes nähneeni elävää Teertä kuin korkeintaan Ranuan eläinpuistossa, syötäväksi ne kuitenkin ovat tarkoitettuja, ei kait niitä huvikseenkaan ammuttaisi? Sattuman oikusta eksyin selailemaan Skotlantilaisen metsästäjäseuran reseptejä, sivuilla esitellyillä ruuilla oli kaikilla yhdistävänä tekijänä Wiski, ruuanlaitto kun aloitettiin kaikissa avaamalla pullo ja ottamalla reilu napanteri neuvoa-antavaksi. Ei mikään huono diili, kaikissa resepteissä myöskin wiskiä käytettiin reilulla kädellä ruuassakin. Missään ei erikseen mainittu, luulen kuitenkin ettei pataan kannata parasta single malttia kaataa, jokin epämääräinen blenddikin menee...oikeastaan suosittelenkin sellaista käyttämään.

Sinänsä teeriviillokki onistui hyvin, liha oli hyvää ja wiski toimi hyvin mustaherukkahyytelön kanssa - kumpikaan vahvoista aromeista ei ollut liian dominoiva, teeren riistaisuuskin pääsi hyvin esille.

Valurauta kunniaan.

Wiskinen teeriviillokki

  • 1 puhdistettu teeri
  • 2 rkl kuivattua timjamia
  • 1 rkl mustapippuria
  • 1 tl suolaa

Paloittele teeri neljään osaan. Hiero lihan pintaan mausteet ja suola. Anna maustua yön yli jääkaapissa,

  • 3 siivua pekonia silppuna
  • 1 sipuli paloina
  • 3 valkosipulin kynttä silppuna

Sulata pekonin rasva. Ruskista rasvassa sipulit ja valkosipuli. Poista sipulit padasta. Ruskista teeren palat pekonin rasvassa. Lisää Sipulit takaisin pataan.

  • 10 katajan marjaa
  • 10 viherpippuria
  • 2 porkkanaa reiluina paloina
  • 2 dl halpaa wiskiä
  • 3 rkl mustaherukkahyytelöä
  • vettä
  • ripaus suolaa

Lisää loput ainekset pataan. Lisää vettä niin että teeren lihat juuri ja juuri peittyvät. Keittele 90 minuuttia. Poista lihat ja porkkana padasta. Puhdista liha luista ja keitä samalla liemi kasaan. Jyrää liemi tasaiseksi.

  • 2 dl kuohukermaa
  • tummaa Maizenaa

Lisää kerma ja lihat pataan. Kiehauta ja lisää Maizenaa tarvittava määrä, kastikkeen pitäisi olla sakeaa. Pidä porkkkanat lämpimänä mutta tarjoile ne erillään. Lisukkeeksi menee melkein mikäm tahansa.