On olemassa kaksi eri tapaa valmistaa oikea lohikeitto, oikea ja väärä. Tämäjuttu käsittelee sitä väärää tapaa, sivistynyttä sellaista. Oikeastaan juttuni koskee Lämminsavusiika-lokeittoa...nimi oli kuitenkin niin pitkä ja tylsä että lyhensin sen pelkkää laiskuuttani otsikossa olevaan muotoon.

Vastaavaa idea, kahden eri kalan keittoa joista toinen on savustettu olen hyödyntänyt aiemminkin. Juttuna oli silloin savustetun lohen käytöstä siikakeitossa...ja nythän kyse on ihan eri asiasta, savustetun siian käytöstä lohikeitossa. Bonuksena ruualle ja lisäarvona keiton syöjille, on keiton liemi keitetty savusiian ruodoista ja nahasta. Nyt jokainen miettii että miltä liemi mahtaa maistua- jos pidät savustetusta kalasta niin pitänet myös tästäkin, jos et pidä savusiiasta niin omapa on häpeäsi.

Ruuan valmistus aloitetaan hommaamalla yksi kappaletta isoa savustettua siikaa. Siiasta poistetaan pää, ruodot ja nahka...älä heitä niitä missään nimessä pois, niistä keitetään vielä liemi. Lihasta otetaan talteen noin 2 dl, lopuille voi tehdä mitä parhaaksi näkee, syöminen lienee se paras vaihtoehto. Tämän jälkeen päästään sitten itse asiaan...

Huomaa lautasen reunaan tarkoituksella tehty heijastus...

Siika-lohikeitto

  • Siian ruodot, nahka ja pää
  • iso sipuli paloina
  • 3 valkosipulin kynttä murskana
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl kuivattua tilliä
  • 1.5 litraa vettä

Lisää kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. Anna liemen poreilla, (ts. juuri ja juuri kiehua) niin että lientä nestettä on vajaa puolet ap. määrästä. Aikaa siihen pitäis mennä noin kaksi tuntia. Anna liemen jäähtyä ja siivilöi se. Tämän voit tehdä vaikka edellisenä päivänä, mikään ei estä myöskään pakastamasta lientä ja käyttämästä sitä hamassa tulevaisuudessa.

  • 4 isohkoa perunaa paloiteltuna
  • 2 porkkanaa paloiteltuna
  • 3 kesäsipulia varsineen silputtuna
  • 2 valkosipulin kynttä silppuna
  • muutama valkopippuri

Lisää kaikki ainekset liemeen. Anna kiehua kunnes perunat ovat lähes kypsiä.

  • 2 dl kuohukermaa
  • 300 g fileroitua, nahatonta ja kuutioitua lohta
  • 2 dl savustettua siikaa

Lisää loput ainekset kattilaan ja kiehauta. Nauti kylmän maidon ja rieskan kanssa.