Sanotaan että oikeita reseptejä Gumbon tekemiseen on yhtä monta kuin on Gumbon keittäjääkin. Ainoata ja oikeata ei ole- New Orleansin Gumbo on erilaista kuin Mississipin, ravintolan jossa ruoka tarjoillaan valkoisista posliiniastioista on Gumbo erilaista kuin Amishien pitämässä lounasravintolassa. Osassa resepteissä on aina katkarapuja ja kanaa, toisissa kanaa ei käytetä puolestaan koskaan. Rannikolta poispäin mentäessä katkarapu voi korvautua maalaismakkaralla, yhtä voi korvautua kyllä kanakin...kuka tietää, tuntemattomia ovat Gumbon tiet. Yhdistävä tekijä kaikille resepteillä on se, että tunnistettavan makunsa Gumbo saa okrasta tai ruskistetusta vehnäjauhosuuruksesta.

Itse tutustuin Gumboon Mississipissä, kaukana rannikolta ja kaukana ravintoloista joissa ruoka katetaan valkoisille pöytäliinoille. Sielläpäin Gumbo oli aina lusikalla syötävää, siitäkin huolimatta että liemi olisi jäänyt kattilaan...kuulemma rannikolla (ja joskus Lousianassa) ruoka tarjotaan riisin kera, Mississipiläisten mukaan silloin ei enää ole kyse Gumbosta vaan New Orleansin Gumbosta...ihan eri ruuasta siis. Puuvillapeltojen keskellä Gumboon laitettiin pääsääntöisesti katkarapuja, makkaraa, papuja ja sekalaisia kasviksia- chiliä tietenkään unohtamatta. Gumboa tässä muodossaan voisi pitää Suomalaisten pyttipannuna sillä erotuksella mukaan kuuluu myös se liemi...ja vaikka ei kuuluisikaan niin se siltikin syödään lusikalla.

Oma yritelmäni onnistui ihan kohtalaisesti...kohtalaisesti siksi, että Gumbo itsessään oli hyvää, maku oli kuitenkin vain sinnepäin, purjoa oli liikaa samaten kuin paprikaa. Maun eroavuus johtui lisäksi myös okrasta jota ei ihan jokaisessa ruokakaupassa Suomessa myydä. Toinen juttu oli vielä oman Gumboni sattumien suuruus...keitto oli turhankin ruokaisa- lientä olisi voinut olla enemmän. Lohduttauduin ajatuksella jonka tuntematon Gumbon keittäjä on joskus kirjannut...liemen pieni määrä kertoo vain ajan rikkaudesta, kun ajat huononevat, lisääntyy myös nesteen määrä.

Mississipin Gumbo ala Paahtaja

  • 1 rkl voita
  • 1.5 rkl vehnäjauhoa
  • 250g braatwurstia (tai jotain muuta karkeaa kokoliha makkaraa) pilkottuna
  • 150g katkarapuja
  • 10 senttiä purjoa silputtuna
  • 2 keksikokoista sipulia
  • 1 iso punainen paprika
  • 2 pientä naurista kuutioituna
  • 1 iso porkkana kuutioituna
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1 tlk kidney papuja
  • 1 iso tomaatti kuutioituna
  • 2 kuivattua chipotlea (savustettua jalopenoa) silputtuna tai hätätapauksessa kuivattua jalopenoa jauheena
  • (savu)suolaa
  • mustapippuria
  • valkopippuria
  • 1/2 rkl paprikajauhetta
  • vettä

Kuumenna paistinpannu ja pata. Freesaa padassa sipuli ja chili, lisää porkkana ja nauriit. Parin minuutin jälkeen lisää loput tuoreet kasvikset. Ruskista pannussa voi ja lisää jauhot kun rasva on vaihtanut väriä, varo polttamasta. Kun jauhot ovat ruskistuneet, lisää vettä noin 2 dl. Kaada seos kasvisten sekaan, lisää samalla myös mausteet. Ruskista makkara. Huuhtele pannu tilkalla vettä ja kaada kasvisten sekaan. Nyt padassa pitäisi olla kaikki muut ainekset paitsi pavut ja katkaravut. Lisää vettä niin että kaikki ainekset peittyvät.

Keitä 15-25 minuuttia eli kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää pavut ja katkaravut- kuumenna mutta älä enää keitä. Ja Gumbohan tarjotaan sitten keittolautaselta.