Suomalainen perinneruoka on niukkoine raaka-aineineen ja vähäisine variaatioineen haastavahko pelikenttä uusia makuja etsivälle. Tämä ei sinänsä ole mikään ihme kun muistaa maantieteellisen sijaintimme ja ja ilmasto.olosuhteet jotka ovat pitkilti määränneet sen mitä suuhumme ole olemme historian saatossa laittaneet...ihminen kun on otus joka syö kaikkea mitä kiinni saa tai saa kasvamaan. Voimme syyttää ainoastaan esivanhempiamme jotka taivalsivat karuun pohjolaan jossa ei kasva hirveästi mikään ja vielä harvempi otus antaa otaa itsensä kiinni...ei oo heleppoo- sano Kaaleppi kun yritti saada nauristansa kaskessa kasvaan.

Mielessäni on pitkään muhinut ajatus savuisesta kalakeitosta, mutta mistä liemi? No savukalasta tietysti...mutta mistä savukala jossa olisi reilusti ruotoja liemenkeittoon? Silakasta tietysti...vihdoin viimein kun omasta Cittaristani savusilakoita löysin, osoittautuivat ne kotiin päästyni jo parhaat päivänsä nähneiksi...hyvä savustettu kala ei ole pehmeää. Maku oli vielä melkein kohdillaan, keitto antaa onneksi vähän anteeksi ja hyvä keitto silaoista tulikin.

Savusilakkakeitto

Liemi:

  • 4 isoa savusilakkaa (450 g)
  • 1 litra vettä
  • (savu)suolaa
  • 3 valkosipuylin kynttä
  • 1 tl kuivattua tilliä

Perkaa silakat ja säästä niiden liha keittoon. Säästä silakoiden ruodot, nahka ja päät. Laita kaikki liemen ainekset kattilaan ja kaada päälle kylmä vesi. Kiehauta ja anna poreilla ainakin kahden tunnin ajan. Jäähdytä liemi kattiloineen. Anna ruotojen jäädä liemeen ön yli. Siivilöi liemi seuraavan päivänä

Keitto:

  • 300 g kuutioitua perunaa
  • 1 iso porkkana kuutioituna
  • 5 sentin pala purjoa huuhdeltuna ja silputtuna
  • 1 punasipuli silputtuna
  • valkopippuria
  • mustapipuria
  • 2 dl (kevyt) kermaa

Kiehauta liemi ja lisää kaikki ainekset. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää silakan liha ja kerma. Kiehauta ja keitto onkin valmis.

Tarjoa keitto ruisleivän ja kylmän maidon kanssa.