Olipa hankala keksiä osuva nimi tälle jutulle, en meinaan keksinyt sitä ollenkaan, tai keksin ja keksin kerta nyt jo jutulla otsikkokin on. Mutta, löysin sattumalta asiallisen oloisen vegaanista ruokaa & ruuan eettisyyttä käsittelevän blogin,  Kahvila Vegaanin...sivuilta löytyi roppakaupalla uusia ideoita omiin resepteihin- idean pastarullista otin heti käyttöön omassa keittiössänikin...kiitoksia loistavastavasta ideasta ja anteeksipyyntö idean käyttämistä ei-vegaanisena versiona. Olen jo pitkään potenut huonoa omaatuntoa pastakoneeni pölyttymisestä komerossa...en edes muista milloin olisin sitä viimeksi käyttänyt. Olin ajatellut tekeväni nyt viikonloppuna katkarapulasagnea itsetehdyillä lasagnelevyilla...pastarullien idean veti kuitenkin voiton ja käänsin ratin sen suuntaan.

Ennen varsinaiseen asiaan siirtymistä, pari varoituksen sanaa kohta esiteltävästä ruuasta. Vaikka ruoka kaikessa yksinkertaisuudessaan vaikuttaa suhkot nopealta ja yksinkertaiselta valmistaa- en suosittele tämän reseptin testaamista jos aiot tehdä vaikutuksen vaikkapa mahdolliseen tyttö-/poikaystävään tai tulevaan anoppiin...reseptissä on pari miina jotka lauetessaan voivat viedä veneesi karikolle ja uskottavuutesi keittiössä ja mahdollisesti myös muissa huoneissa. No ihan oikeasti, tähän ruokaan menee kaikkinen välivaiheen yllättävän kauan aikaa.

Katkaravuilla ja lohella täytetyt pastarullat

Täyte:

  • 150g katkarapuja
  • 200g lohta
  • puolikas pieni purjo
  • 3 valkosipulin kynttä
  • ripaus savusuolaa
  • ripaus valkopippuria
  • ripaus mustapippuria
  • 1 tl kuivattua tilliä
  • 2 dl valkoviiniä
  • 2.5 dl kermaa tai sen kaltaista valmistetta
  • 1 rkl öljyä
  1. Silppua purjo ja kuullota se öljyssä.
  2. Lisää valkoviini ja mausteet. Anna kiehahtaa.pienennä lämpöä.
  3. Paloittele lohi mahdollisimman pieniksi kuutioiksi.
  4. Lisää viinin joukkoon "kerma" ja kiehauta uudelleen.
  5. Lisää lohi ja katkaravut. Voit tässä vaiheessa siirtää kattilan pois liedeltä eli anna sen jäähtyä.

Pastataikina:

  • 1.5 dl durumvehnäjauhoja
  • 2.5 dl kokojyvävehnäjauhoja
  • 2 munaa
  • 2/3 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • (1 rkl kuivattua persiljaa)
  1. Mittaa jauhot kulhoon ja lisää loput ainekset keskelle.
  2. Sekoita jauhot keskeltä reunoille edeten tasaiseksi taikinaksi. Itselläni on yleensä vaikeutena saada kaikki jauhot sekoittumaan.
  3. Vaivaa kymmenisen minuuttia. Taikina tuntuu luultavasti kuivahkolta eikä meinaa pysyä kasassa, ei huolta. Laita taikina pakastepussissa jääkaappiin n. 30 minuutiksi.
  4. Veivaa pastakoneella taikinasta kuusi, n. 30cm leveää leyvä...viimeinen telanväli oli muistaakseni 3.

Valmistus:

  • Levitä jäähtynyt täyte pastalevyjen keskelle.

  • Rullaa levyt kääretortun omaisesti rullalle
  • Kääri pastarullat tuorekelmuun "nyyteiksi"

  • Keitä 5 litran kattilassa 3 litraa vettä kiehuvaksi
  • laita tuorekelmuun käärityt pastanyytit reikäkauhalla varovaisesti kihuvaan veteen.
  • keitä 20 minuuttia
  • nosta nyytit leikkuulaudalle ja anna nyyttien jäähtyä
  • poista kelmut ja leikkaa nyytit n. 3 paksuiksi paloiksi
  • nosta palat uunivuokaan ja levitä niiden päälle täytteenä ollutta kastiketta(kevyt versio)  tai vaihtoehtoisesti erikseen tehtyä valkokastiketta ja juustoraastetta.
  • Gratinoi 250C/5 minuuttia.
  • tarjoa vaikkapa tuosta alempaa löytyvän Munakoiso-paprikasalaatin kera.

On taas niin huono kuva että ihan hävettää. Plääh...nyt tätä ohjetta lukiessa en ymmärrä miten sain koko keittiön sotkettua muutamaa pastarullaa tehdessä...mutta hyvät ihmiset, jos saatte kuningasajatuksen kokeilla näitä- varatkaa ruuan tekemiseen riittävästi aikaa. Kaksi tunti valmistukseen ei ole yhtään liioittelua kaikkinen jäähdyttelyineen.

Ja lopputuloksesta...hyväähän tämä oli. Pastarullien ideaa tulen takuulla tulevaisuudessakin käyttämään. Täytteitähän voi varioida köytännössä loputtomiin. Tämän reseptin heikkous oli täytteen liika nestemäärä, reseptistä saa hyvän yksinkertaisesti suurustamalla valkoviinin yhteen ruokalusikalliseen vehnäjauhoa.