Kesäkurpitsa- tai kuten fiinimmät kokit sanovat- zucchini, on viimeisen vuoden aikana muodostunut jollain tavalla yhdeksi lempparivihannekseksi heti paprikan jälkeen. Syytä tähän en oikeastaan edes tiedä- osaan suurinpiirtein kaksi kesäkurpitsareseptiä. Näitä sitten varioin sen mukaan että onko lopputuloksen tarkoitus olla lämmintä vai kylmää.

Tälläkertaa juttu koskee sitä kylmää versiota jota voisi nimittää salaatiksi. Oma versiona kesäkurpitsasalaatista perustuu kesäkurpitsan marinointiin. Kesäkurpitsan ominaismaku on omasta mielestäni vähän kuivahko mutta muuttuu loistavaksi pienellä modaamisella. Pitemmittä puheitta...

Kesäkurpitsa-aprikoosisalaatti

  • 1 keskikokoinen kesäkurpitsa
  • 1 punainen paprika
  • 1 punasipuli
  • 1 ns. kesäsipuli- jos vuodenaika on  väärä niin sen voi korvata n. 5cm pätkällä purjoa
  • 100g kuivattuja aprikooseja

Marinadi:

  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl balsamicoq
  • 1 rkl limen mehua
  • 1/2 tl mustapippuria (myllystä pari kiekkaa)
  • 1/2 rkl kuivattua basilikaa
  • suolaa

Kuori kesäkurpitsa. halkaise se pituussuunnassa ja viipaloi ohuehkoiksi siivuiksi (lue:alle puolisenttiä). Laita siivut lävikköön ja ripottele niille n. 1tl suolaa. Peitä kesäkurpitsasiivut talouspaperilla ja päälle paino- vaikkapa maitopurkki. Anna palojen itkettyä puolisen tuntia. Huuhtele siivut hyvin.

Paloitte loput ainekset, mitä ohuemmaksi niin sitä parempi. Yhdistä ainekset kannelliseen astiaan. Sekoita marinadin ainekset ja kaada se salaatin päälle. Sekoita.

Anna salaatin makuuntua yön yli jääkaapissa. Salaatti vain paranee parin päivän säilytyksen jälkeen...vaikka annos tuntuisi isolta niin pois sitä ei kannata heittää. Salaatin voi tarjota vaikka sellaisenaan tai sitten vaikkapa broilerin lisukkeena.

Btw...kesäkurpitsa on mitä mainioin laihduttaja ruoka-aines. Se kun on täyttävää, sisältää paljon A ja C vitamiiniä, poistaa kehosta kuona-aineita- ja mikä tärkeintä, siinä ei ole kuin 17kcal/100g (perunassa 63 kcal/100g).